TAMPEREEN HUOVISHENKINEN LUKUPIIRI
Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunnittelemaamme lukupiiri-iltaa emme pysty pitämään. Aleksis Kiven päivän lähestyessä Arto Seppälän seuraava pieni alustus sopinee kuitenkin johdattamaan ajatuksiamme Nurmijärven mieheen ja hänen kohtaloonsa - kenties herättämään jopa keskustelua:
YSTÄVIEN TUKI ON VÄLTTÄMÄTÖN VOIMA, KUN MAAILMA ALKAA NUJERTAA!
Aleksis Kiven tutkituista kirjeistä on luettu, että August Ahlqvistin hyökkäys Seitsemän veljeksen kaatamiseksi ei loukannutkaan Kiveä niin murskaavasti kuin usein on todettu. Kirjailija totesi kirjeessään Kaarlo Bergbomille, että pahiten loukkasi ystävien tuen ja puolustamisen puute, jotka olivat hänelle "kiusallisia tässä kivulloisessa, ärsytetyssä tilassani, jotka ovat olleet suurena haittana terveyteni edistymisessä".
Turun Aleksis Kivi -kerho - ilmeisen Kivi-henkinen piiri - julkaisi viitisen vuotta sitten tutkijoiden kokoomateoksen "Nyt ei auta pelko eikä vapistus". Sen lähtökohtana on Kiven noin 70 kirjettä, joiden perusteella kirjoittajat osoittavat, että kirjailija oli psyykeltään terve, mieleltään positiivinen ja työhönsä vakavasti paneutunut, mutta omia tuntemuksiaan herkästi luotaava ihminen.
Kivi totesi Nummisuutareillaan ensimmäisen suomalaisen kirjallisuuden valtionpalkinnon voittaneena olevansa "yleensäkin terve ja reipas". Kirjailijan pitkäjänteinen työ johtaa usein mielen ailahteluihin, ahdistukseen. Tästä on järkyttäviä esimerkkejä, monia itsemurhia myöten. Veikko Huovisenkin elämänpiirissä iskut ja vähättelyt tuntuivat... Veikko kyllä kesti, niin kuin hänen tuotantonsakin. Vähäiset tölväisyt, kritiikin ymmärtämätön teilaus tai sitten hyvin tahallinen loukkaus kolahtavat aina ja saavat ymmärtäjiä, kun kirjailijalle osoitetaan paikkaa kuin koulutettavalle koiralle.
Aleksis Kiven tuotannosta voi löytää tekstejä, joiden voi ajatella paljastavan tekijänsä mielen mustumista. Lapinlahden sairaalan psykiatri Kalle Achté - jota kävin kerran haastattelemassa - totesi Kiven elämän varjoina itsensä ymmärtämisen ongelmat ja siitä juontuvat oireilut masennuksineen. Lopulta puhuttiin klassisesta skitsofreniasta.
Olipa Aleksis Kivi mieleltään terve taikka ihmiskuvia luodessaan harhaileva etsijä, itseäänkin ymmärtämään pyrkivä sanan taitaja, niin tai näin - Seitsemän veljestä vie lukijan iloisiin ja hurjiin mielen seikkailuihin.
Annetaan mielen liikkua hyvän kirjallisuuden sivuilla, jos liikkumiselle onkin joitain esteitä!
Arto Seppälä
|